Producten toevoegen en instellen

Afhankelijk van de doelstellingen voor uw bedrijf, kan het essentieel zijn voor het opzetten van uw winkel om uw productassortiment voor te bereiden. In dit artikel leert u meer over de basisinstellingen voor uw producten. U kunt echter ook meer instellingen invoeren, zoals variaties toevoegen of klantspecifieke prijzen instellen. Raadpleeg het gedeelte Producten in het Helpcentrum voor meer informatie.

Een product toevoegen/bewerken

1. Navigeer in de zijbalk op de administratiepagina naar ProductenProducten weergeven.
      In de tabel ziet u een overzicht van alle producten in uw winkel.
    2. Selecteer + Toevoegen.

Het tabblad Algemeen van de productinstellingen wordt geopend en hier kunt u het product aanmaken.

U kunt ook meerdere producten tegelijk toevoegen door ze te importeren vanuit een CSV-bestand. Raadpleeg het artikel Veel producten toevoegen via CSV voor meer informatie.
    1. Navigeer in de zijbalk op de administratiepagina naar ProductenProducten weergeven.
      In de tabel ziet u een overzicht van alle producten in uw winkel.
    2. Selecteert u het bijbehorende productnummer in de tabel.

Het tabblad Algemeen van de productinstellingen wordt geopend en hier kunt u het product aanmaken.

Een product aanmaken

U kunt verschillende instellingen invoeren in het tabblad Algemeen om uw producten aan te maken. Het is niet verplicht om alle velden in te vullen. Om een product op te kunnen slaan, hoeft u alleen het productnummer in te voeren in combinatie met een productnaam, beschrijving of geüploade afbeelding. U kunt instellingen in de volgende categorieën invoeren:

Info

Houd er rekening mee dat mogelijk niet alle instellingen die hieronder vermeld worden, beschikbaar zijn voor uw winkelpakket.

Algemeen

Productnaam
De naam van het product in de winkel. U kunt maximaal 100 tekens invoeren.

Product is zichtbaar
Alleen zichtbare producten kunnen worden weergegeven in uw winkel en kunnen worden gevonden via zoekopdrachten. Een verborgen product kan worden geopend via de URL, maar kan niet worden besteld.

Omschrijving
Beschrijf uw product zo nauwkeurig mogelijk. Als u bijvoorbeeld boeken verkoopt, kunt u de auteur(s) noemen, een korte samenvatting van de inhoud geven en speciale kenmerken benoemen. Of als u zelfgemaakte jam verkoopt, kunt u klanten informeren over het productieproces, de ingrediënten en allergenen. De productbeschrijving wordt weergegeven op de productpagina. U kunt de indeling van de tekst aanpassen naar uw wensen. Lees het artikel Meer informatie over opmaakopties voor tekst voor meer informatie.

Sleutelwoorden voor zoekopdracht
Gebruik sleutelwoorden om andere zoektermen aan het product toe te voegen. Scheid verschillende sleutelwoorden met een komma. Als de sleutelwoorden zijn ingevoerd, kan het een tijdje duren voordat ze door de klant kunnen worden gebruikt in zoekopdrachten.

NIEUW-label toevoegen
Selecteer Ja om een product als 'NIEUW' te markeren. Het product wordt in de hele winkel gemarkeerd met een 'NIEUW'-label. Op deze manier kunt u de aandacht van klanten op nieuwe producten vestigen.

Vervaldatum
Als u een datum selecteert, wordt de markering automatisch verwijderd op die datum. U kunt alleen een vervaldatum invoeren als u het product als 'NIEUW' hebt gemarkeerd.

Prijs

Adviesprijs
De prijs van het product in uw winkel. Het hangt af van uw belastinginstellingen of u de bruto- of nettoprijs moet weergeven.

Als u geen adviesprijs toevoegt, wordt de knop Toevoegen aan winkelmandje op de productpagina grijs weergegeven en kan deze niet door uw klanten worden geselecteerd.

Btw-tarief
Hier kunt u het btw-tarief van het product bepalen. Het hangt af van uw belastinginstellingen welke btw-tarieven u kunt selecteren.

Als uw winkel zich in de EU bevindt en u hebt de optie Belasting volgens land van bestemming geselecteerd in uw belastinginstellingen, kunt u ook uitzonderingen instellen voor andere EU-landen. Raadpleeg het artikel Belastinginstellingen voor meer informatie over dit onderwerp.

Oorspronkelijke prijs
U kunt de oorspronkelijke-prijsfunctie gebruiken om de oude prijs kenbaar te maken aan de klant, bijvoorbeeld als het product momenteel in de aanbieding is of om aan te geven wat de aanbevolen verkoopprijs is. Het hangt af van uw belastinginstellingen of u de bruto- of nettoprijs moet weergeven.

Markeren als adviesprijs (RRP)
Selecteer Ja als u de adviesprijs hebt ingevoerd als de oorspronkelijke prijs om duidelijk te maken dat de aangegeven oorspronkelijke prijs de aanbevolen verkoopprijs van de fabrikant is.

Referentie-eenheid
Met referentie-eenheden kunnen klanten de prijs van producten met andere hoeveelheden vergelijken, bijv. 100 g = € 2,95. Voer een hoeveelheid in en selecteer een referentie-eenheid in het vervolgkeuzemenu.

Aantal in product
Voer de hoeveelheid van het product in, bijv. 200 g. Uw winkel berekent automatisch de basisprijs van het product voor de gespecificeerde referentie-eenheid. De eenheid wordt automatisch ingesteld op basis van de instellingen van uw referentie-eenheid.

Indicatie van leveringskosten weergeven
Selecteer Ja om naast de prijs ook een indicatie van de leveringskosten weer te geven met een koppeling naar de pagina met betalings- en leveringsinformatie van uw winkel. Selecteer alleen Nee als levering voor dit product altijd gratis is.

Wat uw klanten zien
Hier kunt u een voorbeeld bekijken van hoe de prijs op basis van uw huidige prijsinstellingen wordt weergegeven in uw winkel.

Categorieën

Elk product moet aan een of meerdere categorieën zijn toegewezen. Als u nog geen categorieën hebt gemaakt, doe dat dan eerst. Lees het artikel Categorieën beheren voor meer informatie.

Levering

Levertijd
De levertijd wordt weergegeven onder de beschikbaarheidsindicatie van het product in uw winkel.

Aflevergewicht (voor 1 stuk(s))
Deze informatie wordt gebruikt om de kosten te berekenen voor levermethoden op basis van gewicht. Houd er rekening mee dat het leveringsgewicht het gezamenlijke gewicht van het product en de verpakking is. Voer een hoeveelheid in en selecteer een eenheid in het vervolgkeuzemenu. Als u hier geen waarde invoert, maar wel een levermethode op basis van gewicht aanbiedt voor dit product, wordt dit product niet meegenomen in de berekening van de leveringskosten. Lees het artikel Levermethoden configureren voor meer informatie.

Beschikbare levermethoden
Selecteer de levermethoden die u beschikbaar wilt stellen voor dit product. Het hangt af van uw leveringsinstellingen welke levermethoden u kunt selecteren.

Afmetingen
Hier kunt u de lengte, hoogte en breedte van het product in millimeters weergeven. Deze informatie is relevant voor sommige levermethoden, bijvoorbeeld wanneer het via een extern logistiek bedrijf wordt geleverd.

Fabrikant

Fabrikant
De fabrikant toevoegen, kan handig zijn voor het beheren van producten. U kunt dan bijvoorbeeld op de naam van de fabrikant zoeken wanneer u producten aan een categorie wilt toewijzen. Daarnaast kunnen uw klanten de fabrikant in uw winkel gebruiken als zoekterm.

Productnr. fabrikant
Hier kunt u het productnummer van de fabrikant toevoegen. Het productnummer van de fabrikant is ook handige informatie waarmee klanten een specifiek artikel in uw winkel kunnen vinden, omdat het meestal een uniek nummer is.

Aanpassing

Aanpassingsoptie aanbieden
Geef een tekstveld op de productpagina weer, zodat klanten een aangepaste tekst of een opmerking over het product kunnen invoeren. Op die manier kunnen klanten bijvoorbeeld vragen om een specifieke tekst op het product te laten graveren of andere wensen doorgeven.

Houd er rekening mee dat dit product niet in het winkelmandje kan worden geplaatst voordat de klant iets heeft ingevoerd in het tekstveld. Als u een product wilt aanbieden dat kan worden gepersonaliseerd, maar dat ook zonder personalisatie kan worden gekocht, moet u het product twee keer aanmaken. Eenmaal met de optie om te personaliseren en eenmaal zonder die optie. Dit biedt u ook de mogelijkheid om de prijs aan te passen, indien u een gepersonaliseerd product tegen een hogere prijs wilt aanbieden.

Tekenlimiet
Stel de maximale lengte in voor de tekst die klanten voor dit product kunnen invoeren. Dit kan afhankelijk zijn van het product, bijvoorbeeld als de ruimte waar hun tekst gegraveerd wordt, beperkt is.

Koptekst voor veld met aangepaste tekst
U hebt de optie om de koptekst te wijzigen die aan klanten wordt weergegeven boven het tekstveld (max. 50 tekens). Als u niets wijzigt, wordt de standaard koptekst ‘Aanpassing toevoegen’ weergegeven.

Voorzichtig

Merk op dat de kop wordt weergegeven met een extra dubbele punt voor de producten in het winkelmandje. Alle leestekens die u aan het einde van de kop toevoegt, worden naast de dubbele punt in het winkelmandje weergegeven.

Voorraad

Productnummer
Het nummer van dit product. Elk product moet een productnummer hebben. U kunt kiezen of het productnummer moet worden weergegeven in uw winkel en in e-mails over de bestelstatus. Navigeer naar Instellingen → Productweergave en selecteer Ja onder Productnummers weergeven.

Productcode (bijvoorbeeld EAN)
Productcodes zijn onder andere EAN, UPC, ASIN en ISBN. Ze worden niet weergegeven in de winkel, maar kunnen door klanten worden gebruikt om te zoeken naar specifieke producten. Als u hier een productcode invoert of bijwerkt, kan het even duren voordat het zichtbaar is in de zoekresultaten. Het is ook mogelijk dat u productcodes nodig hebt om met productportalen of andere verbonden systemen te werken.

Voorraadniveau
Het voorraadniveau geeft aan hoeveel stuks van een product u nog op voorraad hebt. U kunt voor elk product in uw winkel een apart voorraadniveau vaststellen.

Het voorraadniveau wordt elke keer als er een bestelling wordt geplaatst, automatisch bijgewerkt. Bijvoorbeeld: u hebt het voorraadniveau van een product ingesteld op 15 stuks. Als het product 3 keer verkocht is, zakt het voorraadniveau naar 12.

Het voorraadniveau geeft niet alleen een overzicht van uw voorraad, maar kan ook worden gebruikt als beschikbaarheidsindicator in uw winkel. Als het voorraadniveau van een product bijvoorbeeld 0 is, betekent dit dat het is uitverkocht en wordt het in uw winkel weergegeven met de vermelding ‘Niet op voorraad’. U kunt de tekst die de beschikbaarheid van uw producten weergeeft bewerken in de Productweergave-instellingen. Lees het artikel Voorraadniveau / minimaal voorraadniveau voor meer informatie.

Minimaal voorraadniveau
Als het voorraadniveau lager is dan dit nummer, wordt het product in uw winkel automatisch weergegeven met de vermelding ‘Voorraad laag’. U kunt de tekst die de beschikbaarheid van uw producten weergeeft bewerken in de Productweergave-instellingen. Lees het artikel Voorraadniveau / minimaal voorraadniveau voor meer informatie.

Juridisch

Essentiële functies
Deze tekst wordt weergegeven in de laatste stap van het bestelproces, naast de productnaam en fabrikant. In sommige landen is het wettelijk verplicht om de essentiële functies weer te geven.

De essentiële functies zijn zeer afhankelijk van het product en de kenmerken ervan. Uiteindelijk is het belangrijk dat uw klanten het ene product met het andere kunnen vergelijken en een goed onderbouwde beslissing kunnen nemen zonder dat ze het product in het echt hebben gezien.

Productgegevensblad
Hier kunt u een gegevensblad van het product uploaden, bijvoorbeeld wanneer dat wettelijk verplicht is.

Energielabel
Upload hier het energielabel als uw product een etiket moet bevatten betreffende het energieverbruik. Lees het artikel Energielabels in de Europese Unie voor meer informatie.

Kenmerken

Producttype
Aan de hand van het producttype wordt bepaald welke kenmerken er worden weergegeven. Als u een producttype hebt geselecteerd, moet u eerst opslaan voordat u de kenmerken kunt bewerken. Lees het artikel Producttypen en kenmerken voor meer informatie.

Zoekmachinevermelding

Paginatitel
De paginatitel wordt weergegeven op het tabblad van de browser en is ook een belangrijke koppeling voor zoekmachineresultaten. Zet er de naam van uw winkel en van de pagina in en selecteer sleutelwoorden die uw winkel het beste vertegenwoordigen.

Metabeschrijving
Gebruik bondige, betekenisvolle tekst om de pagina te omschrijven. Deze tekst wordt weergegeven in de resultaten van zoekmachines, zoals Google, en kan meer bezoekers aantrekken voor uw winkel.

Afbeeldingen en video’s

Aantrekkelijke productafbeeldingen zijn belangrijk voor het succes van uw online winkel. De productafbeeldingen worden op verschillende punten in uw winkel weergegeven, bijvoorbeeld op de productpagina’s of in productlijsten.

Het formaat van uw productafbeeldingen moet minimaal 1100 x 1100 pixels zijn en dezelfde indeling hebben (vierkant, liggend of staand). Over het algemeen zien afbeeldingen met een grotere resolutie er beter uit als ze vergroot worden of op een high-definition-apparaat bekeken worden.

U kunt ook een productvideo toevoegen. Lees het artikel Productvideo's voor meer informatie.